Ingrijirea unui dihor

Ingrijirea unui dihor
Daca ai decis sa-ti iei un dihor, documenteaza-te in legatura cu ingrijirea lui. Fiind destul de fragil, animalutul necesita multa atentie din partea ta, mai ales cand vine vorba de cusca, de jucarii si de hrana.
Dihorului domesticit ii place sa exploreze si din aceasta cauza de cele mai multe ori da de necaz. Este cunoscut pentru obiceiul lui de a roade sau de a inghiti materiale diverse, cum ar fi hainele sau orice altceva facut din vinilin, plastic sau cauciuc. De asemenea, ii place sa se catere si deseori ramane blocat intre diferite obiecte.

poza dihor

O cusca potrivita, fara posibilitatea de a scapa, dotata cu zavor, este ceea ce trebuie sa ai ca sa tii acasa un dihor. Custile mari, cu doua - trei etaje sunt cele ideale.
Dihorul are nevoie de custi spatioase, cu o lungime de cel putin 760 - 910 cm,  o latime de 400 - 450 cm si o inaltime de minim 450 cm. De asemenea, iti trebuie o carpeta lavabila pentru animale de casa, pentru ca labutele de dihor nu sunt potrivite sa umble pe podele de sarma.
Cusca trebuie pastrata intr-un loc racoros, umbros si uscat, care sa nu fie in lumina directa a soarelui. Glandele sudoripare ale dihorului sunt slab dezvoltate si nu pot tolera temperaturi de peste 26.6 grade Celsius. Animalutul nu trebuie lasat in cusca pentru o perioada prea lunga; are nevoie zilnic de miscare multa, afectiune si joaca.
In functie de varsta, dihorii dorm intre 15 si 20 de ore pe zi, in mai multe reprize, motiv pentru care trebuie sa aiba la dispozitie o zona de somn confortabila. Fara aceasta, el va sapa tot in jurul lui ca sa-si faca un loc de dormit.
Patura pentru animalute, hamac din material sintetic, pat pentru rozatoare, cum e sacul de dormit captusit cu lana sintetica sunt cele mai bune alegeri. Rumegusul nu este recomandat pentru a-i captusi zona de somn, pentru ca reprezinta un risc respiratoriu. Orice fel de rumegus de lemn absoarbe urina, moscul si mirosurile de fecale si deseuri si nimic nu poate masca acele mirosuri. Captuseala de pe podeaua custii trebuie schimbata la trei - patru zile, ca sa nu apara mirosurile. Detergentii parfumati sau balsamurile de rufe nu sunt recomandate la spalarea captuselii, pentru ca unii dihori sunt alergici la chimicale.
poza dihor
Dihorul poate fi dresat sa fie curat intr-un spatiu mic cum este cusca, dar dresajul propriu-zis necesita produse speciale, tehnici, timp (trei - patru saptamani) si trebuie sa te inarmezi cu rabdare.
Produsele pentru curatenie facute din ziare reciclate sau fibre industriale sunt potrivite pentru ca sunt foarte bune absorbante, nu contin praf, nu sunt alergenice, sunt ecologice si tin mai mult. Nisipul sau argila nu sunt recomandate pentru zona de curatenie a dihorului. Materialele acestea pot cauza umezirea blanitei, care devine fragila, iar inhalarea constanta de praf poate duce la iritarea cailor respiratorii superioare. Un cosulet de plastic sau tavita de plastic sau de metal sunt recomandate in acest scop.
Catelusii, pisicile din plastic sau din cauciuc moale nu sunt jucarii sigure pentru dihori, pentru ca acestor fiinte le place sa roada si sa inghita bucatile roase. Aceasta este, de fapt, cauza majora a blocajelor intestinale la dihori, care duc la moarte, in unele cazuri.
Jucariile sigure pot fi mingi mici de cauciuc tare, cu clopotei in interior, jucarii pentru pisici agatate de sfori intre puncte opuse, tunele si saci lavabili pentru pisici. Corturile mititele pentru animalute pot fi un loc bun pentru joaca si odihna unui dihor.